fbpx

Thália Télikert – új játszóhely a Thália Színházban

Elkészült a Thália Színház rekonstrukciójának második szakasza – a színház egy modern játszóhellyel, a Thália Télikerttel bővült. A Télikert óriási lehetőséget jelent a belvárosban, mind színházi mind egyéb rendezvények tekintetében. Van benne kiállítótér, pódium zongorával – ahol az előadások előtt élőzene szólhat –, de alkalmas könyvbemutatók, beszélgetőestek megtartására is. A 141 nézőt befogadó játszóhelyen szűkebb közönségréteget megszólító, komolyabb hangvételű darabok éppúgy helyet kaphatnak, mint a humort sosem nélkülöző, de társadalmilag, emberileg mélyebbre tekintő, elsősorban kortárs művek.

A Thália Színházat és a volt Mikroszkóp Színpadot 2012 óta irányítja egy menedzsment, ekkor került a két épületrész összevonásra és ekkor készült el – Siklós Mária építész közreműködésével – a két épületrész integrált működésének és a Mikroszkóp felújításának koncepcióterve.
2016-ban a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában elkészültek az engedélyezési tervek – vezető tervező Vincze Krisztián volt –, majd 2017-ben szintén a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában a Thália Színház Rekonstrukció II. kiviteli tervei.
2018 májusában megkezdődtek a kivitelezési munkák, melynek költségeit – hozzávetőlegesen egymilliárd-hatszázmillió forintot – a Magyar Állam, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat közösen biztosította.

A rekonstrukció első fázisában – a 2018/2019-es évadkezdésre – a Thália Nagyszínpad előszínpadának átalakításával egy motoros zuhanófüggöny és egy 400 kg terhelhetőségű díszlethúzó létesült. A nagyszínpadi páholyok klimatizáltak lettek, kicserélték a szellőzőberendezés befúvómotorját és sor került a színház
klímagépházának cseréjére. Korszerűsítették a hőközpontot, cserélték a gázkazánokat. LED-alapú fényforrásokkal modernizálták a teljes színházi épületvilágítást. Megújult a tűzjelző és épületautomatikai rendszer. Fejlesztésre került az informatikai rendszer. Az információs felületeket digitalizálták. Kicserélődött a biztonságtechnikai és az ügyelői kamerarendszer. Sor került a színház szcenikai világításának megújítására az elérhető legmodernebb eszközökkel, és a színház elektroakusztikai rendszerének és eszközparkjának modernizálására.
MOST A MÁSODIK FÁZIS IS A VÉGÉHEZ ÉRT – MEGSZÜLETETT EGY ÚJ, MODERN JÁTSZÓHELY, A THÁLIA TÉLIKERT.

Az újjáépítés során egy sokoldalúan kihasználható tér jött létre. Lehetővé vált a Télikert színháztermének újragondolásával például a játszási irány elfordítása 90 fokkal vagy a nézőtér felemelése a mennyezet alá. A
földszinten kávézó létesült, a pincében modern gépekkel felszerelt karbantartóműhelyek és raktártér került kialakításra. A pinceszint és a színpadszint között teherlift üzemel.

Kiviteli tervek: Vincze Krisztián, belsőépítészek: Tarján Andrea és Mezey Sándor. A rendezvényteret Hegedűs Andrea Ferenczy Noémi-díjas textiltervező művész munkái díszítik.
A kivitelezési munkákat a Bástya Millennium Zrt. végezte, a lebonyolítói és műszaki ellenőri tevékenységet a Sz-Építők Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. látta el.

Elkezdődtek a próbák

Elkezdődtek a Varázslat egy nyáréjszakán próbái. A jövő január 14-én bemutatásra kerülő nagyszínpadi előadást Csizmadia Tibor rendezi.  Tisztelt Nagyérdemű!  A vígjátékok alfája érkezik a budapesti

Tovább »