fbpx
Thálisa színház logó - fehér

Művészeink

Mózes András

Mózes András 1990-ben született Budapesten. 2010-ben felvételt nyert a Kaposvári Egyetem színművész szakára. Szakmai gyakorlatát egy évig a Vígszínházban töltötte, ezt követően, 2014-ben szerződött a Thália Színházhoz. Arca a mozivászonról is visszaköszön, szerepel a Pappa Pia című romantikus vígjátékban. 2017-ben próbálta ki magát először rendezőként, A Grönholm-módszer című darabbal debütált.

TÍZ KÉRDÉS, TÍZ VÁLASZ – Mózes András

1.) Mi a számodra legértékesebb értéktelen tárgyad?
A szüleim házában maradt játékaim, melyeknek már valószínűleg nincs nagy értékük, de számomra mindegyik egy külön hangulat, külön történet.
2.) Emlékszel még, mi volt a jeled az óvodában?
Nap.
3.) Mi volt az a sportág, ami a legkevésbé/legjobban ment a suliban?
Általában jól mentek a sportok, hála Istennek. Az egyetemen még a balett sem ment rosszul, viszont nem feltétlen állt jól.
4.) Milyen tulajdonságot irigyelsz az ellenkező nemben, mit tanulnál el tőlük?
Azt a kiegyensúlyozottságot ami bennük van, amikor először rájuk nézek. Még egy, hogy sok nő elmondhatja magáról, egy nagy dolgot biztosan tett az életben azzal, hogy életet adott egy embernek. Hatalmas dolog.
5.) Ha három hónapot eltölthetnél valahol a világon, hova utaznál?
Most azt mondom Amerika. Látni azt, amit kiskoromban bámultam a filmekben… (a mai napig) Nagy házak, nagy autók, nagy hidak, nagy emberek, nagy álmok. De álmom még Párizs. Utóbbit valakinek megígértem.
6.) Ha az állatkertben egy egész napot egyetlen állat megfigyelésével kellene töltened, melyik állatot választanád?
Az Egyetem első évét így kezdtük: én a szurikátát figyeltem meg.
7.) Melyik írótól olvastad a legtöbb művet (önszántadból), és melyik műve tetszett a leginkább?
Peter Brook: Üres tér (világhírű rendező esztétikája, ebből írom a szakdolgozatomat is.) De nagy hatást tett rám az egyetem alatt Füst Milán: Boldogtalanok című drámája, hiszen stílusában „magyar Csehov” amit megint csak nagyon kedvelek. Illetve Szorokin: A jég, Mrozek: Mulatság. Jelenleg a Brecht kötetet forgatom.
8.) Mi a számítógéped háttérképe?
Mindig változik. Jelenleg a képen hosszú autóutak, hatalmas felhőkarcolókkal.
9.) Ha egy világszerte ismert emberrel találkozhatnál, ki lenne az, és mit kérdeznél tőle?
Engem ez sosem tüzelt fel igazán. De tényleg. Felnézek és tisztelek én mindenkit aki „jó” ember, és akiktől lehet tanulni, akár életről, akár a szakmáról. De titkon megnézném Lars Von Triert hogy forgat, hogy instruál.
10.) Milyen idézetet írnál ki a nappalid falára?
Hogy ne lenne, hogyha lehet, hisz ha lehet, akkor van is.