fbpx
Thálisa színház logó - fehér

Művészeink

Jámbor Nándor

1992-ben született a bajorországi Fürstenfeldbruckban, gyermekkorát Orosházán töltötte. 2011-16-ig a Kaposvári Egyetem hallgatója volt – a Kocsis Pál által vezetett prózai színész osztályba járt. Egyetemi gyakorlatát a szombathelyi Weöres Sándor Színházban töltötte,  aminek később tagja lett. A szombathelyi évek alatt klasszikusokban – többek között William Shakespeare: Ahogy tetszik, Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása előadásokban –, illetve a nagy sikerű Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián által feldolgozott: A Pál utcai fiúkban is láthatták a nézők. A Boldog Brenner János áldozópap életét és tragikus halálát feldolgozó, 2022-ben forgatott televíziós sorozatban (Legyetek szeretettel!) Brenner Jánost alakította. A 2022/23-as színházi évadtól a Thália Színház társulatának tagja.

TÍZ KÉRDÉS, TÍZ VÁLASZ – Jámbor Nándor

1.) Mi a számodra legértékesebb értéktelen tárgyad?
Általában azok a tárgyak, kütyük, amikért én magam dolgoztam meg nagy becsben vannak tartva és jobban is ragaszkodom hozzájuk. Így volt ez a kávéfőzőm esetében is. Sajnos nemrégiben elromlott. Javíthatatlan. Nem vettem még újat. A gyász olyan erős, hogy nehezemre esik pótolni.
2.) Emlékszel még, mi volt a jeled az óvodában?
Persze! Szőlő!
3.) Mi volt az a sportág, ami a legkevésbé/legjobban ment a suliban?
Nagyon bénán focizom, viszont az úszósport iránti szeretetem nem múlt el.
4.) Milyen tulajdonságot irigyelsz az ellenkező nemben, mit tanulnál el tőlük?
Jobban szeretek egyéniségként tekinteni a környezetemben élő, dolgozó nőkre. Más-más tulajdonságaik, készségeik egészítenek ki minket.
5.) Ha három hónapot eltölthetnél valahol a világon, hova utaznál?
Keresztül-kasul bejárnám egész Itáliát. Kedvelem az olasz konyhát, a mediterrán életérzést és rajongója vagyok az ókori rómaiak kultúrájának.
6.) Ha az állatkertben egy egész napot egyetlen állat megfigyelésével kellene töltened, melyik állatot választanád?
Nagyon szeretem az állatokat. Mostanában sok természetfilmet is nézek. De állatkertbe többé nem megyek. Legutóbb amikor ott jártam, egy krokodilt nézegettem és észrevettem a hátán a fémpénzt, amivel a látogatók dobálták meg. A helyébe képzeltem magam egy pillanatra. Az iránta érzett szolidaritásom jeleként a krokodilt választom.
7.) Melyik írótól olvastad a legtöbb művet (önszántadból), és melyik műve tetszett a leginkább?
Cserna Szabó András szinte összes művét olvastam. Nagyon kedvelem a novelláit, a regényei közül pedig mindenképpen olvasásra ajánlom, a Szíved helyén épül már a Halálcsillag, a Sömmi és a Zerkó – Attila törpéje címűeket. Amúgy előszeretettel olvasok történelmi témájú könyveket, sci–fit és fantasyt is vagy zsibbasztom az agyam szuperhősös és nem szuperhősös képregényekkel.
8.) Mi a számítógéped háttérképe?
Julcsi (a párom).
9.) Ha egy világszerte ismert emberrel találkozhatnál, ki lenne az, és mit kérdeznél tőle?
Megkérdezném Ozzy Osbourne-tól (ha emlékezne rá), hogyan élte túl a sajátos életvitelével a ‘80-as éveket.
10.) Milyen idézetet írnál ki a nappalid falára?
„Legyetek szeretettel!” (érti, aki érti)