fbpx

Premier hétvége a Tháliában

Hosszú kényszerszünet után rögtön két premiert tartottunk a hétvégén. Szeptember 4-én Yasmina Reza Művészet című darabját mutattuk be a Thália Télikertben, másnap pedig a régóta várt látványvilágában egyedülálló, a Gyilkosság az Orient Expresszen volt látható először a nagyszínpadon.
Mindkét darab bemutatóját tavasszal el kellett halasztani a járványügyi vészhelyzet miatt, de fél évvel később végre nézők előtt játszhatott a társulat.

A kortárs francia írónő leghíresebb műve, a Művészet,  a mai középosztály problémáira reflektál. Egy egyszerű konfliktus körül hihetetlen lélektani folyamatok mennek végbe – mindez elképesztő humorba ágyazva. „A darab humora a groteszkségéből, az őszinteségből, a nyersségből és annak az abszurdumából fakad, ami kiváltja ezt az egész három ember közötti helyzettisztázást” – mondja Béres Attila, a darab rendezője. „A darab története arról szól, hogy valaki megvásárolja egy nagyon neves festő művét, ami teljesen fehér – illetve vannak benne barázdált szürke csíkok, de ez csak bizonyos megvilágításból látszik, van, aki szerint nem is látszik. Alapvetően az a kérdés, hogy egy ilyen fehér festmény, mint pretextus, mit hoz ki az emberekből – az őszinteségről szól, tulajdonképpen. Az egymás iránti őszinte, néha kegyetlen véleménykinyilvánításról.”
Béres Attila rendezésében Nagy Viktor, Zayzon Zsolt és Hevesi László látható.

Szeptember 5-től látható először Magyarországon a nézők által már nagyon várt krimi – az Agatha Christie egyik leghíresebb regényéből készült színpadi adaptáció, a Gyilkosság az Orient Expresszen Szirtes Tamás rendezésében kerül színre. A történet az 1930-as évek első felében játszódik, az Orient expressz fénykorában. A híres belga magándetektív egy bűnügy sikeres megoldása után visszaindulna Isztambulból Londonba. A téli szezon ellenére az Orient expressz első osztályú hálókocsijában nincs már szabad hely, ám régi barátja, egyben a vasúttársaság egyik igazgatója elintézi, hogy Poirot mégis helyet kapjon egy hálófülkében. A vonatot hóakadály kényszeríti megállásra valamivel éjfél után, a kellemetlenségeket reggelre egy gyilkosság is tetézi…

Misztikus történet, korhű jelmezek. 3D mozi élőben: A klasszikus krimi színházi változata, elsöprő, magyar színpadon egyedülálló látványvilággal.
Az előadás szereplői: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mentes Júlia Virginia, Molnár Piroska/Udvarias Anna, Mórocz Adrienn, Mózes András, Vida Péter, Ember Márk, Tamási Zoltán és Ikotics Milán. A regényt színapdra alkalmazta Ken Ludwig. A színdarabot Hamvai Kornél fordította. Látvány: Freelusion, látványtervező: Emil Goodman, zeneszerző: Gulyás Levente.

Elkezdődtek a próbák

Elkezdődtek a Varázslat egy nyáréjszakán próbái. A jövő január 14-én bemutatásra kerülő nagyszínpadi előadást Csizmadia Tibor rendezi.  Tisztelt Nagyérdemű!  A vígjátékok alfája érkezik a budapesti

Tovább »