fbpx

Karácsonyi interjú Vida Péterrel

„A SZENTESTÉT NÉGYEN, SZŰK CSALÁDI KÖRBEN TÖLTJÜK”

Hamarosan karácsony van. Mindannyiunknak megvannak a bevett szokásai – mit sütünk, főzünk, hogyan, kikkel ünnepelünk, vagy éppen milyen sorrendben járjuk végig a családot… 

Sok minden változott idén, olyan helyzetekbe kerültünk, amibe eddig még soha, olyan  nehézségekkel néztünk és nézünk szembe, amit álmunkban sem gondoltunk.  

Az idei ünnepet másképp fogjuk megélni – lesz, ami ugyanúgy, és lesz, ami merőben másképp alakul majd…

Vida Péteréknél egyetlenegy hagyomány van, ami most sem változik. „Mi a szentestét négyen, szűk családi körben töltjük. Ez az este az, amikor a fánál állva énekelünk, visszagondolunk az elmúlt évre, a szeretteinkre, akik már eltávoztak. Aztán kibontjuk együtt az ajándékokat.

Évek óta nem változik a menü sem – előételnek egy kis libamáj, aztán gombakrémleves, kacsacomb párolt almával és párolt káposztával, végül tiramisu – ez valahogy a gyerekekkel így alakult.”

A karácsonyváráshoz egészen tavalyig hozzátartozott náluk az is, hogy a fát a gyerekek nélkül díszítették fel – a Jézuska hozta, az ajándékokkal együtt. „Azt akartuk, hogy amikor meglátják a karácsonyfát, az egy csoda, egy meglepetés legyen. Természetesen Sára, a nagylányom régóta tudta a titkot, de tavaly már Bálint előtt is kvázi lelepleződtünk. Most már együtt díszítünk, és persze, hogy ne legyen abból vita, hogy milyen színű lesz a fa, jó előre megállapodunk benne. Rólunk tudni kell, hogy csak kooperatív társasjátékban tudunk nagyon nagy elánnal játszani, ha egymás ellen játszunk mindig vita van belőle. Abban vagyunk jók, ahol együtt kell működni.”

Ami a Vida-családnál is másképp lesz idén, hogy a nagy családi összejövetel, ahol a hagyományosabb karácsonyi ételek – töltöttkáposzta, halászlé, bejgli – asztalra kerülnek, most elmarad. „A karácsony nálunk is arról szokott szólni, hogy ebben a róhanó világban, legalább a szeretet ünnepén találkozzunk azokkal, akikkel a hétköznapokon nem tudunk. Most a pandémia miatt hiába nem volt nagy a rohanás, mégsem találkozhattunk a fertőzésveszély miatt. És ez most sajnos karácsonykor is így lesz. Szóval ez a helyzet gyökeresen változtatta meg az egész ünnepet, úgyhogy nagyon remélem, hogy tavaszra pozitív irányba mozdulnak a dolgok. Én kitartást kívánok mindenkinek!”

Adventi meglepetések

Újra elérkezett az adventi időszak, amikor már az ünnepekre gondolunk, készülünk a karácsonyra. Elkészítjük, vagy beszerezzük az adventi koszorút, amit négy gyertya díszít egy-egy fogalmat

Tovább »

Színházunkba új munkatársakat keresünk

Világosító tárunkba: A legkorszerűbb, új világítástechnikai eszközökkel felszerelt színházi játszóhelyeink üzemeltetéséhez keresünk világosító munkatársakat. Ha szorgalmas vagy, és nyitott az új technológiák megismerésére, nálunk a

Tovább »