fbpx

Fehér alapon fehér csíkok – Művészet a Thália Télikertben

Február 24-én kezdődnek Yasmina Reza Művészet című darabjának próbái a Tháliában. A háromszereplős komédia rendezője Béres Attila lesz. A darab alaphelyzete, hogy Serge (Nagy Viktor) vásárol egy igen drága festményt, ami teljesen fehér. Barátja, Marc (Zayzon Zsolt) pedig elmondja a vételről a cseppet sem hízelgő véleményét. A vitába akarata ellenére a harmadik barát, Yvan (Hevesi László) is belekeveredik…

A történet lényege, hogy valaki megvásárolja egy nagyon neves festő művét, ami teljesen fehér, illetve vannak benne barázdált szürke csíkok, de ezek csak bizonyos megvilágításból látszanak – van, aki szerint nem is látszanak. Kérdés, hogy ez a festmény mit hoz ki az emberekből… Csak egy ok, egy alap arra, hogy a három barátban az évek alatt felgyűlt, elfojtott feszültségek felszínre kerüljenek, hogy aztán barátságuk új lappal tudjon indulni?
A téma izgalmas. A darabban régi barátságok kerülnek újratárgyalásra egy festmény által.

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy ott áll egy műalkotás előtt, ami lenyűgözi, majd jön egy ember, aki azt mondja: de hát a király meztelen!

Maga az is nehezen megfogható, hogy mi számít művészetnek, mert az ennek eldöntésére használható szempontok szubjektívek. Általánosan elfogadott, miszerint a művészet „a valóság visszatükrözése” a művész látásmódján átszűrve.

Széles körű a nézeteltérés abban, hogy mi alkot művészetet, és nincs egyedi meghatározás, amit mindenki elfogadna. A legáltalánosabb nézet szerint a művészet alkotó és egyedi észlelést igényel a művész és a közönsége részéről. A művészet célja minden esetben az önkifejezés kell hogy legyen.

Elkezdődtek a próbák

Elkezdődtek a Varázslat egy nyáréjszakán próbái. A jövő január 14-én bemutatásra kerülő nagyszínpadi előadást Csizmadia Tibor rendezi.  Tisztelt Nagyérdemű!  A vígjátékok alfája érkezik a budapesti

Tovább »