fbpx

ELVESZVE EGY NAGYVÁROSI MILIŐBEN

Szomorú és magányos vagy? Meghittségre és közelségre vágysz, de komplexusaid vannak? Gyere közelebb… 

Október 1-én Horváth Csaba rendezésében kerül színre a Thália Télikertben Patrick Marber színdarabja, a Közelebb, ami az 1997-es premiert követően hamarosan London és New York legnagyobb, legbotrányosabb sikerévé vált. 

„A darab négy ember – két nő és két férfi – története, akik elveszettek egy nagyvárosi miliőben. Van bennük egy erős megfelelési kényszer, hogy megtalálják a társukat –  ennek érdekében hajlandók más bőrébe bújni, önmagukat más tulajdonságokkal felruházni. És van bennük egy leginkább saját boldogságuk kielégítésésre irányuló vágy. Kapcsolataik azért csúsznak félre, mert hiányzik belőlük az egymásra figyelés. Számukra a társ leginkább eszköz a saját boldogságukhoz” – mondja a darab szereplőiről a rendező.

„A díszlet egy egyszínű, szürke fal, kifordítható, kihajtható elemekkel, ami hosszában osztja ketté a teret. Ezek a mozgatható elemek segítik a vertikális játékot – fel lehet például mászni rájuk, így is érzékeltetve a szereplők közti folyamatos alá- és fölérendeltségi viszonyt. Nagyon ritka az olyan szituáció, amikor két ember olyan harmóniában van, ami őket egy szintre helyezné, és ennek szemléltetése ebben a díszletben abszolút jól működik.”

Partick Marber kortárs drámája egy szerelmi kvartett két nőre és két férfira hangszerelve: Alice, az abszolút elhagyhatatlan, vagány, fiatal sztriptíztáncosnő, Dan, a sármos kölyökképű harmincas értelmiségi – nekrológokat ír, de többre vágyik, Anna, a modern, hűvös szépség – munkáját tekintve fotóművész – és  Larry, a szentimentális, de brutális középkorú bőrgyógyász élete gabalyodik végzetesen össze.

A hétköznapi vágyainkról, kapcsolatainkról, a kapcsolataink elromlásáról szóló történet Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mózes András és Zayzon Zsolt szereplésével lesz látható.

 

A darabot Upor László fordította, dramaturg: Perczel Enikő. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Kiss Benedek Kristóf és Kalászi Zoltán álmodták meg.

EGYETLEN KÉRETLEN ÉRINTÉS

Október 29-től lesz látható a Thália Télikertben David Mamet kétszereplős darabja, az Egy jobb világ, mely az egyetemi tanár és egyik diákja közti hatalmi harcról

Tovább »

Találkozzon kedvenceivel!

Október 13-án, 14-én és novemberben szintén két alkalommal: 10-én és 11-én, a Lövések a Broadwayn című előadásunkat követően egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetés keretében, színészeink

Tovább »