fbpx
Thálisa színház logó - fehér

Fesztivál

Anton Csehov

Ványa bá

Szereplők

Ványa:

Mertz Tibor

Rendező:

Réthly Attila

Jelena:

Nagy Lili

Fordította:

Hamvai Kornél

Asztrov:

Bajomi Nagy György

Díszlet-és jelmeztervező:

Takács Lilla

Szerebrakov:

Trokán Péter

Kellékes:

Poór Éva

Szonya:

Hartai Petra e.h.

Ügyelő:

Schmidt Róbert

Vojnyickaja:

Vlahovics Edit

Súgó:

Pap-Ionescu Dóra

Tyelegin:

Orosz Róbert

Rendezőassziszterns:

Balogh Lívia

színmű
Az előadás hossza: 2 óra 20 percperc, 1 szünettel

Weöres Sándor Színház, Szombathely

Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit, az elfojtott vágyakat és beteljesületlen álmokat, az érdek nélküli szerelmet, az emberi gyarlóságot, önzést, a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket.

Egy negyvenhét éves férfi – Ványa bá – beleszeret egy nála húsz évvel fiatalabb nőbe, aki nem szereti őt viszont. Férje is van. Ráadásul szíve szerint egy harmadik férfiba, Ványa barátjába, Asztrov doktorba lenne szerelmes. De nem mer. Abba a bizonyos harmadik férfiba pedig, Szonya, Ványa bá csúnyácska unokahúga is szerelmes. Reménytelenül.

Így, és még jobban össze van gabalyodva minden. Valamint negyvenhét éves korában az ember már számot vet az életével is: kicsoda ő, mire jutott, mi vár még rá, mit remélhet. Ványa bá úgy érzi, nemcsak a szerelemben szerencsétlen, hanem az egész életét elrontotta. Kétségbeesik. Kétségbeesve keresi az okokat, a megoldást, a kiutat. Hogy jó és szép legyen az élete. Ha még lehet. Ha a körülmények is engedik. Küzdelmét látni torokszorítóan fájdalmas. Mintha magunkat látnánk.