fbpx

Fesztivál

Tomcsa Sándor

Műtét

következő előadások

további előadás időpontok

Szereplők

Dr. Ember László:

Farkas Loránd

Rendező:

Zakariás Zalán

Flambó:

Barabás Árpád

Díszlet:

Csíki Csaba

Nagysád:

Márkó Eszter

Jelmez:

György Eszter

Piri:

Bekő Fóri Zenkő

Hang:

Boca Hunor-Lehel

Rucskáné:

László Kata

Ügyelő:

Máthé Miklós Mónika

Gaszton: Esti Norbert

Esti Norbert

Baba:

Nagy Xénia-Abigél

Frida:

Pál-Varga Márta

Nő:

Kőmíves Boróka

Gyerek:

Dunker Helka

Pincér:

Szűcs-Olcsváry Gellért
Strici:
Tóth Árpád
Részeg 1.:
Pál Attila
Részeg 2.:
Dunkler Róbert

Rendező:

Zakariás Zalán

Díszlet:

Csíki Csaba

Jelmez:

György Eszter

Hang:

Boca Hunor-Lehel

Ügyelő:

Máthé Miklós Mónika

Az előadás hossza: 1 óra 50 percperc
Szünetek száma:Szünet nélkül

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Tomcsa Sándor drámájának kispolgári világában az egzisztenciális elhidegülés és a magány dominál. Szereplői azonban továbblépnek a társadalmi besorolhatóságon, és státuszukat ledobva alkotnak maguknak belső valóságot. A dráma főszereplője, dr. Ember László átírja magányát egy képzeletbeli családdal , amely számára a boldogságot jelenti. A történetben fokozatosan ismerjük meg Ember kettős világát, amelyet tudatosan hoz létre. Nem egy „kegyes hazugsággal” csapja be magát, hanem készakarva választja a boldogságot egy önmaga által felépített igazságon keresztül.
A két párhuzamos realitás – a kívülről is érzékelhető, amelynek tagjai a szomszédok, és a szubjektív igazságokból táplálkozó, amelynek része a CSALÁD – összecsúszni látszik, amikor Flambó, az álnyomozásba menekülő szomszéd úgy dönt, “műtétet” hajt végre barátján. Mint minden beavatkozásnak, ennek is kérdéses a kimenetele: tud-e az illúzió valósággá válni?

Flambó jóvoltából dr. Ember László életében megjelenik a nő, a képzeletből valóságba átlépő feleség, hogy nem létező szerelmükkel együtt harcoljanak a kiüresedettség, létbe vetettség ellen. A két valóság érintkezési pontján megszűnik a dráma groteszk karikatúra jellege, és felsejlik az a mély életszerűség, amelyet a belső küzdelem, az emberben hordozott értékek és azok vállalása jelent.

Ajánlott előadások