fbpx
Thálisa színház logó - fehér

Fesztivál

Tomcsa Sándor

Műtét

következő előadások

további előadás időpontok

Szereplők

Dr. Ember László:
Farkas Loránd
Rendező:
Zakariás Zalán
Flambó:
Barabás Árpád
Díszlet:
Csíki Csaba
Nagysád:
Márkó Eszter
Jelmez:
György Eszter
Piri:
Bekő Fóri Zenkő
Hang:
Boca Hunor-Lehel
Rucskáné:
László Kata
Ügyelő:
Máthé Miklós Mónika
Gaszton: Esti Norbert
Esti Norbert
Baba:
Nagy Xénia-Abigél
Frida:
Pál-Varga Márta
Nő:
Gyerek:
Kőmíves Boróka
Pincér:
Dunker Helka
Strici:
Szűcs-Olcsváry Gellért
Részeg 1.:
Tóth Árpád
Részeg 2.:
Pál Attila
Dunkler Róbert

Rendező:

Zakariás Zalán

Díszlet:

Csíki Csaba

Jelmez:

György Eszter

Hang:

Boca Hunor-Lehel

Ügyelő:

Máthé Miklós Mónika
Az előadás hossza: 1 óra 50 percperc
Szünetek száma:Szünet nélkül

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

Tomcsa Sándor drámájának kispolgári világában az egzisztenciális elhidegülés és a magány dominál. Szereplői azonban továbblépnek a társadalmi besorolhatóságon, és státuszukat ledobva alkotnak maguknak belső valóságot. A dráma főszereplője, dr. Ember László átírja magányát egy képzeletbeli családdal , amely számára a boldogságot jelenti. A történetben fokozatosan ismerjük meg Ember kettős világát, amelyet tudatosan hoz létre. Nem egy „kegyes hazugsággal” csapja be magát, hanem készakarva választja a boldogságot egy önmaga által felépített igazságon keresztül.
A két párhuzamos realitás – a kívülről is érzékelhető, amelynek tagjai a szomszédok, és a szubjektív igazságokból táplálkozó, amelynek része a CSALÁD – összecsúszni látszik, amikor Flambó, az álnyomozásba menekülő szomszéd úgy dönt, “műtétet” hajt végre barátján. Mint minden beavatkozásnak, ennek is kérdéses a kimenetele: tud-e az illúzió valósággá válni?

Flambó jóvoltából dr. Ember László életében megjelenik a nő, a képzeletből valóságba átlépő feleség, hogy nem létező szerelmükkel együtt harcoljanak a kiüresedettség, létbe vetettség ellen. A két valóság érintkezési pontján megszűnik a dráma groteszk karikatúra jellege, és felsejlik az a mély életszerűség, amelyet a belső küzdelem, az emberben hordozott értékek és azok vállalása jelent.

Ajánlott előadások