fbpx
Thálisa színház logó - fehér

Fesztivál

Bruno Schulz novellái alapján

Augusztus

következő előadások

további előadás időpontok

Szereplők

Szereplők:
Dőry Brigitta Erőss Brigitta Fekete Róbert Jáger Simon Lukács Ivett Andrea Mesés Gáspár Szabó J. Viktor Szilágyi Míra Zsenák Lilla
Rendező:
Balázs Zoltán
Osztályvezető tanár:
B. Fülöp Erzsébet
Rendezőasszisztens:
Zoltán Ildikó, rendező szak III. év
Dramaturgasszisztens:
Zárug Bernadett, teatrológia II. év
Produkciós munkatárs:
Juraszek Zsuzsa, teatrológia I. év

Rendező:

Balázs Zoltán

Osztályvezető tanár:

B. Fülöp Erzsébet

Rendezőasszisztens:

Zoltán Ildikó, rendező szak III. év

Dramaturgasszisztens:

Zárug Bernadett, teatrológia II. év

Produkciós munkatárs:

Juraszek Zsuzsa, teatrológia I. év
nonverbális előadás
Az előadás hossza: 50 percperc
Szünetek száma:Szünet nélkül

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Bruno Schulz, a tarka fantazmagóriák, mesék és szenzációk mestere értéktelen kacatokból építkezik, melyek kulisszái között az életünk folyik, és ahol az egyedüli lényeget a maszkok és a formák állandó váltogatása adja. Bár Schulz a német expresszionisták, Musil és Kafka szellemi társa, az egyetemes méretűre dimenzionált rettegés helyett ő inkább saját gyerekkorából épít házat magának. A Fahajas Boltok mágikus-realista szerzője a Monarchia végnapjait írja meg: egy galíciai kisvárosban Józef, a gyermek szemével láttatja a régi világ letűnését, apja, Jakub a szolid kereskedő és fi lozófus-mágus alakján keresztül. A gyermekkor „lenne annak a ‘zseniális korszaknak’, a ‘messiási kornak’ a megvalósulása, melyet annyiszor ígértek nekünk az összes mitológiák.” – írja. A mindent elözönlő káosz agresszivitásával szemben Józef úgy védekezik, hogy beengedi azt házának falai közé, és helyet keres neki a lét tereiben: „Mekkora naivitás azt gondolni, hogy az élet ezernyi apróságáért küzdve alakíthatjuk sorsunkat! Már csak arra vágyom, hogy elaltassam a sors éberségét, és minden feltűnést kerülve, észrevétlenül jószerencsém oldalához simulva láthatatlanná váljak…”

Balázs Zoltán, a Maladype Színház művészeti vezetője rendszeresen visszatérő vendége a romániai színházi életnek. Munkáját 2017-ben a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Ajánlott előadások