fbpx

Egy furcsa tánc – avagy a gyorsöltözés varázsa

Tavaly decemberben mutattuk be Georges Feydeau leghíresebb darabját, a Bolha a fülbe főszereplője Szervét Tibor. A színművész ebben az előadásban két karaktert alakít…
Szerelem, megcsalás, félreértések… És két figura, akik a megszólalásig hasonlítanak egymásra – Victor-Emmanuel Chandebise-t és Poche-t, a szálloda mindenesét Szervét Tibor alakítja. „A két karakter egymásnak szöges ellentéte – meséli. Az egyik egy boldogtalan, neurotikus nyárspolgár, egy karót nyelt középosztálybeli, a másik a részegség állandó mámorában élő nyeklő-nyakló figura. Az egyik antialkoholista, a másik alkoholista. Az egyikük egy garniszállón, a város szexuális alvilágában él, a másiknak gondjai vannak otthon a szexszel.”

A második felvonás cselekménye a fent említett garniszállón játszódik, és külön kihívás a színészeknek, akiknek rengetegszer kell különböző ajtókon – persze jó időben a jó ajtón – ki-be rohangálniuk. Tibornak a gyors öltözésekkel is meg kell küzdenie, hiszen amikor Chandebise kimegy, szinte rögtön feltűnik a színen Poche, és
fordítva.
Talán a nézők nem is gondolják, de egy-egy ilyen átváltozásnak külön koreográfiája van. Mindig a megfelelő helyen várják az öltöztetők a színészt, akit másodpercek alatt kell átöltöztetni. „Szervét Tibor átalakulásán négyen dolgozunk. Van, aki a lábánál segít – cipő, nadrág – és van, aki az ing, zakó, nyakkendő, sapka cseréjéért felelős.
Egy sajátos ritmusra épülő, furcsa tánc ez, aminek az alapjait a próbák alatt megbeszéljük, a főpróbahéten pedig begyakoroljuk. Nagyon fontos, hogy a mozdulatok mindig abban a sorrendben következzenek, így tudjuk kizárni, hogy akadályozzuk egymást a munkában” – meséli Kenyeri Orsi az öltöztetők tárvezetője.
Ahogyan a színészeknek, az öltöztetőknek is megvan fejben a teljes előadás: mikor, ki, hol jön le a színpadról, és hol kell újra színre lépnie. „Ha nagyon kevés az idő, már útközben elkezdjük levenni azokat a darabokat, amik a mozgásban kevésbé akadályozzák. Mindenkinek tudnia kell, hogy hol kell állnia és merre mozog – akár Tiborral együtt. Minden másodperc számít, ezért nem lehet hibázni.”

A háromfelvonásos bohózatot novemberben 12-13-án és 26-27-én láthatják a nézők legközelebb, a jegyárból most 30% kedvezményt adunk.

Játsszák: Szervét Tibor, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, Mózes András, Nagy Viktor, Szabó Erika, Vida Péter, Tamási Zoltán, Mórocz Adrienn, Bán Bálint, Hunyadkürti István, Tóth Eszter és Domokos László.

Adventi meglepetések

Újra elérkezett az adventi időszak, amikor már az ünnepekre gondolunk, készülünk a karácsonyra. Elkészítjük, vagy beszerezzük az adventi koszorút, amit négy gyertya díszít egy-egy fogalmat

Tovább »

Színházunkba új munkatársakat keresünk

Világosító tárunkba: A legkorszerűbb, új világítástechnikai eszközökkel felszerelt színházi játszóhelyeink üzemeltetéséhez keresünk világosító munkatársakat. Ha szorgalmas vagy, és nyitott az új technológiák megismerésére, nálunk a

Tovább »