fbpx
Thálisa színház logó - fehér

BÚCSÚZÓ ELŐADÁSOK – Legyen férfi, Monsieur Pignon!

Az évad végével két nagyszínpadi előadásunk is búcsúzik. Májusban utoljára lesz látható a Lövések a Broadwayn és a Legyen férfi, Monsieur Pignon!

Utóbbit 2018 októberében mutattuk be. Címszereplőnknek az utolsó csepp a pohárban, hogy hírét veszi, ki akarják rúgni könyvelői állásából… Ilyenkor kell egy barát, akinek támad egy zseniális ötlete, és Pignon, hogy mentse az állását, más ember lesz. Ugyanolyan, de tényleg más. Csak színleg, persze, de ez is elég ahhoz, hogy körülötte a többiek se ismerjenek magukra.

A magyarországi ősbemutató rendezője Paczolay Béla volt, főszerepben Pindroch Csabával, Szervét Tiborral, Vida Péterrel és Szabó Győzővel.

A történet alapszituációja: hogyan változik meg viselkedésünk, ha valakiről egy bizonyos információ birtokába jutunk? Főhősünk, Pignon egy unalmas ember, aki egy cégnél könyvelő. Létszámleépítés miatt éppen elbocsátani készülnek, de kiderül róla valami… Valami, ami nem is biztos, hogy igaz, de a környezete annak hiszi, és
ezáltal megváltozik a hozzá való viszonyuk. „Alapvetően is így van – mondja Pindroch Csaba, aki Pignon megformálója –, de ezt nem emberi gyengeségnek tartom, egyszerűen így vagyunk kódolva. Abszolút megváltoznak az emberek. Jelen esetben ez az információ, egy extrém dolog, amit nem Pignon árul el magáról, más módon jutnak birtokába kollégái, és ettől egészen másképp kezelik – a figyelem középpontjába kerül.”

„Hamvai Kornél fordításával egy nagyon szórakoztató vígjáték született. A vígjátéki fordulatok mellett azonban sok elgondolkodtató rétege is van a műnek” – nyilatkozta korábban Paczolay Béla rendező. „Tükröt tart elénk. Az állandó megfelelési kényszerről, a tájékozatlanságunkból eredő felületes sztereotípiákról, valamint az egymásra figyelés fontosságáról mutat példát.”

Az előadás május 24-én lesz utolsó alkalommal látható!

Színházi Olimpia – Thália nyár

Két vendégelőadás is érkezik a 10. Színházi Olimpia keretében a Thália Színházba: Június 13-án a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása, Vörösmarty Mihály örökérvényű klasszikusa,

Tovább »

Prométheusz‘22

A 10. Színházi Olimpia keretében, június 20-án a Thália Színházba érkezik a Prométheusz‘22 című egyfelvonásos, Kali Ágnes és Tompa Gábor színműve. Az előadás a Nagyszínpadon

Tovább »