fbpx
Thálisa színház logó - fehér

BÖJT ÉS TOJÁSKERESÉS

Pindroch Csaba feleségével együtt tartja a nagyböjtöt. „Ez nálunk úgy néz ki, hogy negyven napig napi háromszori étkezés, egyszeri jóllakás. Ezalatt az időszak alatt nem eszünk húst és nem főzünk állati zsiradékkal, de a tejtermékekek nem hagyjuk el – én például édességet is eszem.”

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe, melyet március vagy április hónapban – a Hold állásának megfelelően – tartanak. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is. Kezdete a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap.

A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, mely Jézus negyvennapos böjtjének emlékére, önmegtartóztatásratanít.

Pindroch Csaba feleségével együtt tartja a nagyböjtöt. „Ez nálunk úgy néz ki, hogy negyven napig napi háromszori étkezés, egyszeri jóllakás. Ezalatt az időszak alatt nem eszünk húst és nem főzünk állati zsiradékkal, de a tejtermékekek nem hagyjuk el – én például édességet is eszem.” 

A gyerekek megfelelő táplálására ilyenkor is nagyon odafigyelnek. Nekik a húsvét természetesen leginkább a meglepetésekről szól, és bár idén sajnos ismét elmarad a nagy locsolkodás – amit rendesen sosem hagynának ki –, a kerti tojás és ajándékkeresés mindenképpen meglesz. „Ilyenkor Linda, a feleségem tojásokat és kis ajándékokat – amiket idén már jó előre megrendeltünk – rejt el a kertben. Felkötözi őket például a fákra, ezeket gyűjtik be a gyerekek. Én a fiúkkal persze majd meglocsolom a lányokat, de most nem járjuk végig a családot és a szomszédokat sem. Szűk körben ünnepelünk.”  

Április 2-án, nagypénteken az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban Sík Sándor Keresztút című versét Csaba olvassa fel. „Sétáltam a Nagymező utcában, ahol összefutottam Bócz Marával (Balázs Béla-díjas maszkmester – a szerk.) – szoktunk beszélgetni – és ő mondta, hogy pont rólam volt szó, Zoltán atya, aki ott a plébános, szeretne felkérni erre a felolvasásra, amit minden évben megtartanak. Úgyhogy egyeztettünk, megkaptam az anyagot és nagyon készülök rá.”

Nőnapi meglepetés-sorozat a Tháliában!

Ajándékok minden nőnek, a kedvezmények egyre nőnek! Március 6-12-ig – Nőnap alkalmából – ajándékok, meglepetések és kedvezmények a Thália Színházban és a színház jegyértékesítési pontjain!

Tovább »

Egy köteg farsangi álarc …

Elkészült a plakát, március 11-én pedig debütál a Thália Színház Nagyszínpadán – Hamvai Kornél átdolgozásában – a Farsang! Erőszakos és durva, csak kétszer játsszuk –

Tovább »

ELKEZDŐDTEK A VÁNYA BÁ PRÓBÁI

Március 24-én mutatjuk be a Thália Télikertben Anton Csehov klasszikusát – Ványa bá címmel –, melynek próbái február 14-én kezdődtek. A 19. század orosz irodalmának,

Tovább »