fbpx
Thálisa színház logó - fehér

Bereményi Gézát köszöntjük

Ma 75 éves Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze.

Vetró Géza néven született Budapesten 1946-ban. Szülei elváltak, hatéves koráig anyai nagyszülei nevelték, majd édesanyja ismét férjhez ment Rozner István orvoshoz, aki a nevére vette. Első írásai megjelenésekor döntött úgy, hogy végleg felveszi a Bereményi vezetéknevet, édesanyja után.

1964-ben Pápán érettségizett, ezt követően az ELTE magyar–olasz szakán tanult, ahol 1970-ben szerzett diplomát. Az egyetemi évek alatt kezdett írogatni, meg is jelent első kötete A svéd király címmel.

Ekkoriban volt albérlőtársa a nála néhány évvel idősebb Cseh Tamás rajztanár, aki szabadidejében gitározott – elsősorban a maga komponálta dallamokat játszotta. Bereményit vonzotta a zene világa, dalszövegeket kezdett írni bérlőtársa zenéjére. Így alapozódott meg egy több évtizedes barátság és munkakapcsolat.

1971-től a Pannónia Filmstúdió szinkrondramaturgja, miközben megírja első forgatókönyvét, amit Kézdi-Kovács Zsolt filmesít meg 1972-ben Romantika címmel. Később is olyan nagy sikerű filmforgatókönyvek fűződnek nevéhez, mint a Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő, A nagy generáció, Meteo, Potyautasok, Vörös vurstli, A nagy postarablás, vagy az Apacsok.

A hetvenes évek elejétől drámákat is ír. 1975-ben születik meg első egész estés darabja Kutyák címmel. 1978-1995-ig szabadfoglalkozású író, majd Schwajda György meghívására a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződik rendezőnek. A nyolcvanas évek közepén a Budapest Filmstúdiót igazgató Nemeskürty István rendezni hívja – 1985-ben készül el A tanítványok című filmje, amit négy évvel később az Eldorádó követ, ezzel elnyeri a Magyar Filmszemle fődíját és a legjobb európai filmnek járó díjat is. 1993-ban újból rendez, elkészíti A turné című filmjét, majd 2002-ben A Hídembert. 1997–2006 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban művészeti vezetőként dolgozik, 2006-ban a színház örökös tagjává választják. 2012-2016 között a Thália Színház ügyvezető igazgatója, 2017-től pedig a teátrum művészeti főtanácsadója tisztet tölti be.

Nőnapi meglepetés-sorozat a Tháliában!

Ajándékok minden nőnek, a kedvezmények egyre nőnek! Március 6-12-ig – Nőnap alkalmából – ajándékok, meglepetések és kedvezmények a Thália Színházban és a színház jegyértékesítési pontjain!

Tovább »

Egy köteg farsangi álarc …

Elkészült a plakát, március 11-én pedig debütál a Thália Színház Nagyszínpadán – Hamvai Kornél átdolgozásában – a Farsang! Erőszakos és durva, csak kétszer játsszuk –

Tovább »

ELKEZDŐDTEK A VÁNYA BÁ PRÓBÁI

Március 24-én mutatjuk be a Thália Télikertben Anton Csehov klasszikusát – Ványa bá címmel –, melynek próbái február 14-én kezdődtek. A 19. század orosz irodalmának,

Tovább »