fbpx
Thálisa színház logó - fehér

A NŐKET KÖSZÖNTJÜK

Ma már viszonylag kevesen tudják, hogy miről is szól valójában a nőnap, ahogyan azt is, hogy 1977-ben nyilvánította hivatalos ünneppé március 8-át az ENSZ közgyűlése.
A nemzetközi nőnapon eredetileg a nők egyenlő jogait ünnepeljük. A nemzetközi nőnap létrehozói szerint a történelmet alakító nők napja. A nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.
Arra a kérdésre, hogy miért fontos köszönteni a nőket, szinte mindenki mást válaszol…

Jó lenne, ha nem csak a nők puszta létezését ünnepelnénk, és többet jelentene ez a nap annál, hogy a nőknek egy szál virággal, egy formális gesztussal kedveskedünk. Annyi mindenre lehetne használni, mégis egyre inkább tartalom nélkülivé válik, elsikkad.

Beszélhetnénk például arról, hogy milyen elvárásokat támaszt a nőkkel szemben a mai kor – és most nem (vagy nem csak) a férfi elvárásairól van szó, aki persze szereti, ha párja ad magára, tud főzni, rendben tartja a családi fészket, neveli a gyerekeket, megfelelő hátteret biztosít ahhoz, hogy a teremtés koronája munkájában kiteljesedhessen, hobbijának hódolhasson stb.

Azokról a társadalmi elvárásokról, amivel például a munkaerőpiacon találkoznak a nők: magasan képzett, gyakorlott szakemberek legyenek, nagy munkabírással, kitartással, problémamegoldó képességgel – hogy csak az alapokat említsük –, miközben meg kell küzdeniük azokkal a mélyen gyökeredző sztereotípiákkal, melyeket a nőiesség fogalmához kapcsolnak, és melyek általában a férfiakhoz kapcsolt tulajdonságok ellentétjei.

Vagy nőnapon megemlékezhetnénk azokról a nőkről, akiknek a társadalom vagy a tudomány sokat köszönhet. Mert sokan vannak! Például Marie Curie (francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás kutatásának úttörője, aki elsőnek kapott kétszer Nobel-díjat, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért), Lise Meitner (atomfizikus, ő adott elméleti magyarázatot a maghasadásra), Telkes Mária (magyar származású amerikai tudós, feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője), Mileva Marić (matematikus, Einstein első felesége), RosalynSussman Yalow (fizikus, aki a radioaktív immunológiai kimutatás módszerének kifejlesztéséért 1977-ben orvostudományi Nobel-díjban részesült), Indira Gandhi (India első női miniszterelnöke, aki komoly lépéseket tett például a túlnépesedés megfékezésére, vezetése alatt jelentősen enyhültek India élelmiszerhiány-problémái), Jane Addams (Nobel-békedíjas reformer, aki chicagói otthonát elsőként ajánlotta fel a környék hátrányos helyzetű lakóinak, ahol társaival óvodát, napközit, női klubokat, galériát és művészeti foglalkozásokat vezetett).

Vagy azokról, akik megvalósítva álmaikat, kimagasló teljesítményükkel írták be magukat a világtörténelembe – gondoljunk Amelia Earhartra, a repülés amerikai származású női úttörőjére, Tyereskovára, aki az első nő volt a világűrben, vagy a japán Tabei Dzsunkóra, a Mount Everest csúcsát meghódító első nőre.

Szóval másképp is gondolhatnánk a nőnapra, mint arra az ünnepre, amikor a férfiak virágot hoznak a nőknek…

Bemutattuk…

Március 24-én nagy sikerrel mutattuk be Csehov legismertebb klasszikusát – Ványa bá címmel, új köntösben. Az előadás főszerepeiben két nagyszerű vendégművész: Görög László és Czakó

Tovább »