fbpx
Thálisa színház logó - fehér

A kulcslyukon át – Friedenthal Zoltán a darabról

A Thália Színház nagyszínpadi bemutatóinak sorát 2019. március 30-án Joe Orton komédiája, A kulcslyukon át zárja. Az előadás rendezője Fehér Balázs Benő, férfi főszereplője Friedenthal Zoltán.

A történet egy pszichiátriai rendelőben játszódik, ahol a gyógykezelés több veszéllyel jár, mint a betegség. De a legtöbb veszéllyel a titkárnői állás jár, amire Geraldine ártatlanul jelentkezik. Először leendő főnöke, dr. Prentice kérésére vetkőznie kell. Majd azonnal öltöznie, mert betoppan a pszichiáter vérmes felesége. Dr. Prentice-t Friedenthal Zoltán, feleségét Schell Judit alakítja.

Ők ketten nem most játszanak először házastársakat. A Színművészeti Egyetem Ódry Színpadán álltak már párként (vagy inkább párokként) színpadon Tarnóczi Jakab rendezésében, A Schroffenstein családban. „Ha jól emlékszem, a bemutató utáni napokban hívott fel Judit azzal, hogy a Thália következő évadában tervezik ezt az előadást, amit Fehér Balázs Benő fog rendezni, és volna-e kedvem hozzá. Mivel Benő munkáit ismertem, és szerettem is, Judittal jó volt együtt dolgozni, és az egyeztetést is sikerült megoldani, kapásból igent mondtam” – emlékszik vissza a szerepre való felkérésre a színész. Bevallása szerint egyszer volt már szerencséje ilyen típusú produkcióban dolgozni. „Az Egy fenékkel két lovat című Richard Bean-komédia volt Orlai Tibornál Pelsőczy Réka rendezésében hasonlóan felépítve, de A kulcslyukon átban az alapanyag eggyel erősebb, olyan kérdéseket is feszeget, amik nem feltétlenül egy Broadway-siker hozzávalói. Nagy koncentrációt, energiát igényel – úgyhogy fel kell kötni a nadrágot… Egy magán-elmegyógyintézet főorvosát alakítom, aki egy hazugsággal szörnyű lápos vidékre téved. Ahelyett, hogy tiszta vizet öntene a pohárba, amíg még lehet, csak tetézi a bajt, így egyre mélyebbre süllyed. És az ember minél kétségbeesettebben kapálózik egy ilyen helyzetben, annál gyorsabban merül. Ezt a merülést szeretnénk érzékletesen és lehetőleg szórakoztatóan ábrázolni.”

Zoltánnak még sohasem volt alkalma a fiatal rendezővel dolgozni, nem is igazán ismerték egymást, de már a kezdetektől érezte, hogy az a világ, amit Benő elképzel, és a munkamódszer, ahogyan dolgozik, meglehetősen szimpatikus. És hogy miért érdemes a darabot megnézni? „Egyrészt mert vicces, bravúrosan megírt, egy percre sem hagyja, hogy a néző figyelme megpihenjen. Másrészt – hiszem, hogy egy komédia csak úgy működik, ha fájdalommal is jár…”

Szereplők: Schell Judit, Friedenthal Zoltán, Mórocz Adrienn, Tamási Zoltán, Bán Bálint és Vida Péter.

Az elsöprő komédia szerzője, Joe Orton olyan zseniális és sikeres volt, hogy azt nem lehetett elviselni: a szerelme végzett vele. Ezt a darabját már nem is láthatta, nézze meg Ön.

Nőnapi meglepetés-sorozat a Tháliában!

Ajándékok minden nőnek, a kedvezmények egyre nőnek! Március 6-12-ig – Nőnap alkalmából – ajándékok, meglepetések és kedvezmények a Thália Színházban és a színház jegyértékesítési pontjain!

Tovább »

Egy köteg farsangi álarc …

Elkészült a plakát, március 11-én pedig debütál a Thália Színház Nagyszínpadán – Hamvai Kornél átdolgozásában – a Farsang! Erőszakos és durva, csak kétszer játsszuk –

Tovább »

ELKEZDŐDTEK A VÁNYA BÁ PRÓBÁI

Március 24-én mutatjuk be a Thália Télikertben Anton Csehov klasszikusát – Ványa bá címmel –, melynek próbái február 14-én kezdődtek. A 19. század orosz irodalmának,

Tovább »